Članci

Događanja

Suradnja poljskog gradića Piekary Śląskie i Općine Marija Bistrica

datum objave: 20. 03. 2017.

 • Posjet poljaka8

  1 / 8

  Posjet poljaka8

 • Posjet poljaka7

  2 / 8

  Posjet poljaka7

 • Posjet poljaka6

  3 / 8

  Posjet poljaka6

 • Posjet poljaka5

  4 / 8

  Posjet poljaka5

 • Posjet poljaka4

  5 / 8

  Posjet poljaka4

 • Posjet poljaka3

  6 / 8

  Posjet poljaka3

 • Posjet poljaka2

  7 / 8

  Posjet poljaka2

 • Posjet poljaka

  8 / 8

  Posjet poljaka

 • Posjet poljaka8
 • Posjet poljaka7
 • Posjet poljaka6
 • Posjet poljaka5
 • Posjet poljaka4
 • Posjet poljaka3
 • Posjet poljaka2
 • Posjet poljaka

U Veleposlanstvu Republike Poljske u Republici Hrvatskoj, u Zagrebu, u petak 17. ožujka potpisano je Pismo namjere o partnerstvu i međusobnoj suradnji između poljskog grada Piekary Śląskie i Općine Marija Bistrica. To je zapravo početak suradnje između poljskog gradića, koji se nalazi na jugu Poljske, u blizini Katowica sa oko 55 tisuća stanovnika i poznatim Svetištem, što je jedna od poveznica sa Marijom Bistricom. No, neće to biti jedino područje buduće suradnje. Naime, Piekary Śląskie i Marija Bistrica će nastojati uspostaviti prijateljske odnose i međusobnu podršku razmjenjujući društvena, kulturna i religijska iskustva kroz međusobno upoznavanje kultura obaju naroda te umjetničkih dostignuća, suradnju i razmjenu među školama i centrima za mladež, poticanje razvoja suradnje između različitih društvenih organizacija, poduzetnika i udruga, razmjenu iskustava u području sporta, rekreacije i turizma, uključujući hodočasnički turizam, stvaranje poticajnih uvjeta za razvoj međusobnih kontakata između institucija i organizacija koje djeluju u sferi gospodarstva, industrije, trgovine i obrta i organiziranje posjeta delegacija oba mjesta. Koliko je Poljacima vrijedna ova suradnja i na kojoj su je razini zamislili, jer upravo je od njih stigao prijedlog, govori činjenica da su potpisivanje Pisma namjere organizirali u Veleposlanstvu Republike Poljske u Zagrebu. Uz prisutnost Veleposlanika u Republici Hrvatskoj Nj.E. Macieja Szymańskog, potpisali su ga gradonačelnica grada Piekary Śląskie Sława Umińska-Duraj i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, a potpisivanju su uz šesteročlanu poljsku delegaciju, prisustvovali i predsjednik Vijeća Općine Marija Bistrica Teodor Švaljek i koordinator Odbora pri Vijeću Općine Marija Bistrica Veljko Mahmet, kao i dr. Tereza Szymańska Čutura, Bistričanka poljskog podrijetla, koji radi kao liječnica u bistričkom Domu zdravlja. Također, na poziv Veleposlanstva Republike Poljske potpisivanju su prisustvovali iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Silvio Kus i Tomislav Tudić, kao i mons. Janusz Błachowiak, prvi tajnik Nuncijature u RH. Nakon potpisivanja pisma namjere gosti iz Poljske su uz bistričkog načelnika i dr. Szymańsku Čutura, na Mirogoju položili vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a potom i malo razgledali Zagreb. U subotu i nedjelju gosti iz Poljske boravit će u Mariji Bistrici i Zagorju. U subotu ujutro bit će upriličen prijem u Općinskoj vijećnici, uz prezentaciju Marije Bistrice, zatim je planiran posjet Svetištu MBB-e, a u nastavku dana i Muzeju seljačke bune u Gornjoj Stubici te Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini. Gosti iz Poljske već po dolasku nisu krili oduševljenje viđenim i doživljenim, pa je već najavljen i slijedeći korak, a to je potpisivanje ugovora u suradnji, koje se planira prilikom prvog posjeta Bistričanaca Piekary Śląskieu.

Nakon potpisivanja pisma namjere, šestočlana delegacija gostiju iz Piekary Śląskie, u subotu je imala ispunjen dan u Mariji Bistrici i Zagorju. Prijepodne je upriličen prijem u Općinskoj vijećnici, uz prezentaciju Marije Bistrice i Piekary Śląskiea, a u nastavku dana organiziran je posjet Muzej seljačke bune u Gornjoj Stubici te Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini. U nedjelju je u planu i posjet Svetištu MBB-e. Gosti iz Poljske nisu krili oduševljenje svojim dolaskom, pa je već najavljen i slijedeći korak, a to je potpisivanje ugovora u suradnji, koje se planira prilikom prvog posjeta Bistričanaca Piekary Śląskieu. Inače ovo je početak suradnje između poljskog gradića, koji se nalazi na jugu Poljske, u blizini Katowica sa oko 55 tisuća stanovnika i poznatim Svetištem, što je jedna od poveznica sa Marijom Bistricom. No, neće to biti jedino područje buduće suradnje. Naime, Piekary Śląskie  i Marija Bistrica će nastojati uspostaviti prijateljske odnose i međusobnu podršku razmjenjujući društvena, kulturna i religijska iskustva kroz međusobno upoznavanje kultura obaju naroda te umjetničkih dostignuća, suradnju i razmjenu među školama i centrima za mladež, poticanje razvoja suradnje između različitih društvenih organizacija, poduzetnika i udruga, razmjenu iskustava u području sporta, rekreacije i turizma, uključujući hodočasnički turizam, stvaranje poticajnih uvjeta za razvoj međusobnih kontakata između institucija i organizacija koje djeluju u sferi gospodarstva, industrije, trgovine i obrta i organiziranje posjeta delegacija oba mjesta.
U nedjelju 19. ožujka, zadnjega dana novi prijatelji Marije Bistrice prisustvovali su središnjoj misi, a nakon toga razgledali su Svetište MBB-e. Na ručku ih je ugostio i rektor Svetišta preč. mr. Domagoj Matošević.