Hodočasničke rute

Tradicionalna hodočašća u Mariju Bistricu neprekinuto traju od 1684. godine kada je pronađen kip Majke Božje Bistričke. Svi hodočasnici se slažu da ovo mjesto zrači nekom posebnom duhovnošću i s radošću mu se uvijek ponovno vraćaju.

Otuda vjerojatno i toliki, povijesno ucrtani hodočasnički putovi prema Mariji Bistrici. Putovi koji objedinjuju slovenska i hrvatska hodočasnička mjesta mreža su uređenih vjersko-turističkih puteva i nastavak su međunarodnoga kulturnoga hodočasničkog puta Čestohova (Poljska) – Levoča (Slovačka) – Mariazell (Austrija) – Ptujska Gora i Svete Gore (Slovenija) – Marija Bistrica (Hrvatska).

Općina Marija Bistrica potiče nastavak ove višestoljetne tradicije i poziva sva mala i veća mjesta i gradove da se pridruže na putovima hodočašća.

Marijanski hodočasnički putovi

Putovi o kojima je ovdje riječ, obnavljanje su drevnih putova koji povezuju slovenska i hrvatska marijinska svetišta. Jedan put vodi od marijanskih svetišta Ptujska Gora i Svete Gore nad Bistricom ob Sotli pa, prelazeći kod Kumrovca na hrvatsku stranu, povezuje svetišta u Vinagori i Trškom Vrhu s nacionalnim svetištem u Mariji Bistrici. Drugi put se spušta od Ptujske Gore preko Cvetlina, Lepoglave, Lobora i Belca do Marije Bistrice. Treći put u Mariju Bistricu dolazi od Dubrave Križovljanske i spaja se s hodočasničkim putom iz Varaždina. Oni svi imaju svoje alternativne, manje zahtjevne putove kao što su oni preko Kumrovca, Tuhlja, Klanjca,Velikog Trgovišća, Kraljevog Vrha i Donje Stubice prema Bistrici; zatim put koji spaja Lepoglavu i Trški Vrh; put koji se na pavlinski put iz Lepoglave spušta od Ivanca prema Belcu, a tu je i put iz pravca Sv. Ivana Zeline. Jedan od prometnijih takvih puteva je i onaj koji spaja Zagreb s nacionalnim svetištem, a prozvan je Stepinčevim putem.

Autor: TZ Marija Bistrica

Stepinčev put

Stepinčev put dio je marijanskih hodočasničkih putova Marije Bistrice.  Njime se želi odati posebno priznanje bistričkom hodočasniku kardinalu Alojziju Stepincu koji je zbog svoje privrženosti Majci Božjoj Bistričkoj proglašen blaženim u Mariji Bistrici. Poveznica je to mjesta i gradova na životnom i duhovnom putu blaženika.Stepinčev put kreće od njegovoga rodnog Krašića preko Zagreba, Marije Bistrice sve do Lepoglave, otvarajući tako mogućnost nastavka ovoga hodočasničkog puta prema Trsatu te dalje prema Sinju i Međugorju.

Autor: TZ Marija Bistrica