Kultura

Radio Marija Bistrica

Posebno mjesto među ustanovama u Mariji Bistrici zauzima radijska postaja Radio Ma­rija Bistrica.

Za osnivanje ove radijske postaje uvelike je zaslužan mon­sinjor Lovro Cindori, župnik i ravnatelj bistričkog svetišta (1972.-2004.), koji je već 1994. godine počeo stvarati radijsku postaju po uzoru na druga velika svjetska svetišta koja imaju svoje medije, a s ciljem da pravodobno,  kontinuirano, cjelovito i adekvatno informira javnost o svim događanjima u svetištu. 

Njegove težnje da i Marija Bistrica postane medijski centar ostvarile su se nekoliko godina ka­snije. Radio Marija Bistrica osnovan je 1998. godine od strane Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, Rkt Župe Blažene Djevice Marije, Općine Marija Bistrica i poduzeća Tehnoauto. 

Početak emitiranja programa započeo je na sam Uskrs, 4. travnja 1999. godine prijenosom središnje Svete Mise iz Bazilike Majke Božje Bistričke. 

Radio Marija Bistrica je katolički radio, osnovan prvenstveno kao medij za vjernike i sve bistričke hodočasnike s ciljem institucionalne i kulturne promidžbe Svetišta Majke Božje Bistričke i Općine Marija Bistrica. Financira se sredstvima osni­vača (Svetišta Majke Božje kao većinskog vlasnika i Općine Marija Bistrica kao vlasnika), vlastitim sredstvima te donacijama. 

Program se emitira na frekvenciji 100,4 MHz te pokriva područje gotovo čitave Krapinsko-zagorske županije, a i dijelove Zagrebačke, Varaždinske, Bjelovarsko-bilo­gorske te Koprivničko-križevačke županije. Programska shema obuhvaća informativni, vjerski, zabavno-glazbeni i propagandni program. Od 1. travnja 2009. putem interneta RMB svoj program prenosi i uživo.

Kontakt: 

RADIO MARIJA BISTRICA d.o.o.
Trg pape Ivana Pavla II. 32
49246 Marija Bistrica

Tel: 049/468-707 (eter), 049/468-710
rmb@rmb.hr 

Sve zanimljivosti i detalji o programu i emisijama Radija Marija Bistrica mogu se pronaći na web stranici radija.