Tradicijski zanati

Razvojem hodočašća i dolaskom sve većeg broja posjetitelja u Mariju Bistricu, jača trgovina raznoraznih suvenira a time i proizvodnja istih. Iako su nagli industrijski razvoj i otkriće plastike u jednom trenutku ugrozili rad starih zanata, danas se tradicijski obrti vraćaju i zauzimaju sve veću važnost u privređivanju stanovnika Marije Bistrice.

Pored uobičajenih zanata kao što su lončari, razvili su se specifični zanati licitara, proizvođača gvirca, medičara, svjećara, pečenjara, proizvođača suvenira od gipsa te proizvođača raznih predmeta od drveta: žvegli (drvene svira­le), raznih igračaka za djecu, ukrasnih drvenih štapova, Kristovih raspela, drvene galanterije. Proizvode se i vjerski simboli Blažene Djevice Marije, želancije, krunice, kipci (sličice svetaca koje se obično nose u molitvenicima) i drugi suveniri.

Danas Marija Bistrica ima najviše registriranih starih zanata u Krapinsko-zagorskoj županiji, među kojima se nalazi i jedini kovač u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ova višestoljetna tradicija dobila je i međunarodnu reputaciju. Licitari i unikatne lazanjske drvene igračke upisane su na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Molimo da, ukoliko ste vlasnik registriranog zanatskog obrta na području općine Marija Bistrica, popunite obrazac u nastavku i pošaljete nam ga na email adresu opcina.marija.bistrica@gmail.com. Kao prilog možete nam poslati i slike. Ukoliko nam šaljete slike, slike moraju biti minimalne rezolucije 1024x768 px (landscape format) i u jpg formatu.